top of page

Leven in Hongarije

Wij zijn een Limburgs Belgische familie die besloten heeft om de jachtige en soms verstikkende maatschappij in België achter ons te laten. Voor velen zal dit gevoel misschien herkenbaar zijn, doch het is absoluut niet evident dat men de mogelijkheid heeft om deze keuze te maken. Voor velen onder ons misschien een droom, jammer genoeg voor weinigen  realiseerbaar. Wellicht is de keuze van Hongarije als emigratieland voor velen van jullie verrassend.

Wij proberen via de inhoud van onze website jullie een beeld te verschaffen van dit prachtig stukje Europa.

Hongarije - of 'Magyarország' in het Hongaars, dat 'Land van de Magyaren' betekent - is een republiek in Centraal-Europa die grenst aan maar liefst zeven andere landen: Oostenrijk, Slowakije, Oekraïne, Roemenië, Servië, Kroatië en Slovenië. Hongarije een oppervlakte van 93.030 km2, ongeveer 2,5 keer de landoppervlakte van Nederland of 3 maal België.

Overblijselen van het voormalig Oostblok regime zijn nog steeds alom aanwezig en geven ons een realistische inkijk in het leven van destijds.

 

​Waarom kiezen voor Hongarije als vakantieland?

Goedkoop vakantieland in Europa

Hongarije is een nog steeds een goedkoop vakantieland in Europa. De prijzen van hotels en restaurants liggen maar liefst 35 % lager dan die in België of Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van ING naar het prijsniveau van hotels en restaurants in twintig Europese landen dat onlangs werd gepubliceerd.

Hongarije was altijd al een voordelige bestemming, maar door het wisselkoersvoordeel van de Hongaarse munt (de Forint) het afgelopen jaar is het nóg steeds interessant om naar Hongarije op vakantie te gaan.Om het klimaat

Een heerlijk (warm) mediterraan landklimaat met van mei tot eind september droog weer, veel zon en een temperatuur tussen 20° en 35° C.


​Om de gastvrijheid​

In het bijzonder op het platteland en in de kleine dorpen vindt u nog de oeroude, traditionele gastvrijheid terug. U zult het merken, echt menselijk contact kent geen taalbarrières.

Om het lekkere eten​
U kent zeker wel de (goelasj), maar de echte moet u in Hongarije proeven! U zult merken dat die daar echt beter smaakt. U kunt natuurlijk ook genieten van andere Hongaarse gerechten, zoals gevulde paprika, Szegediner zuurkool of paprika kip. En u zult zeker smullen als u de Hongaarse stroedel, somloi galuska, met chocolade, slagroom en rozijnen, of de overheerlijke palacsinta voorgezet krijgt.

 

​Om de verrukkelijke wijnen
Tokajer wijnen en Stierenbloed van Eger,  zeer zeker zegt u dat wat. Maar er zijn nog veel meer (lekkere) wijnen, b.v. de rode wijnen van Sopron, Pécs of van de omgeving van het Balatonmeer. U kunt echte wijnkelderdorpen bezoeken in Villány, in Hajós of in Eger.


Om de mooie natuur en actieve bezigheden
Wilt u wandelen? Zoekt u ongerepte natuur? Er zijn volop mogelijkheden genoeg. Fietsen, wandelen, paardrijden, golfen... Op de binnenwegen van Hongarije kunt u overal fietsen en genieten van de rust. Wilt u paardrijden? Honderden maneges en manegehotels wachten op u in het hele land. U behoeft niet lang te zoeken. Overal staan de borden van deze maneges. U verwacht het waarschijnlijk niet, maar voor de luxere golfsport zijn er ook alle faciliteiten. In de eerste plaats: de luxe golfbaan bij Bükk, maar ook in de omgeving van het Balatonmeer(Balatonudvari &  Zalasprings). 


Om het water
Het Balatonmeer, het Velencemeer, de rivieren... Toeristische attractie nummer één is natuurlijk het Balatonmeer: (het grootste binnenmeer van Europa). Hier vindt u echt alle attracties, die toeristen zoeken stranden, hotels, campings, restaurants met terrasjes, disco’s enz. Wilt u vissen, dat kunt u vrijwel overal in het Balatonmeer, in het Velencemeer en in de rivieren, o.a. in de zijarmen van de Donau.

Om te kuren of voor fitness
Heeft u lichamelijke klachten (bewegingsproblemen, maagklachten enz.) of wilt u fit blijven? Er wachten 84 kuuroorden met geneeskrachtig, warm water op u. Wilt u verwend worden in luxere of minder luxe kuurhotels of kiest u voor thermaalcampings? U vindt ze in Hongarije allemaal. Bezoek zeker het unieke warmwaterresort, gelegen in Héviz op zo'n 10km van het Balatonmeer.


Om de oude volkstradities en evenementen
Vlucht u voor de moderne wereld? Zoekt u de oeroude volkskunst? Ook die vindt u hier... prachtige klederdrachten, oude boerenhofsteden, openluchtmusea, volksfestivals met volksmuziek en dans o.a. in Oost-Hongarije of de paprikafeesten in Kalocsa, het uienfeest in Makó, wijnoogstfeesten in de wijngebieden. Van alles kunt u genieten in het land. In het toeristenseizoen is het overal feest in Hongarije. In (Budapest) heb je het Lentefestival, Szigetfestival, Zomeroperafeest, Formule 1 autorace enz. En in de overige gebieden zijn er volksfeesten, wijnfeesten enz, te veel om op te noemen.


Om de cultuur en muziek
Oude, middeleeuwse steden, Romeinse overblijfselen, kastelen, kasteelhotels, burchten en duizenden andere (historische) gebouwen wachten op u. Beroemde Hongaarse componisten zoals Emmerich Kalman, Franz Lehár of Franz Liszt, Béla Bartók kent u zeker, maar de melancholieke en dan weer temperamentvolle (zigeunermuziek) is ook een begrip. In de zomermaanden zijn er tientallen concerten en volksfestivals met deze heerlijke muziek.


Om de lage prijzen

In de toeristische gebieden, zoals in Boedapest en bij het Balatonmeer vindt u nog veel (gezellige en goedkope) gelegenheden waar u lekker kunt eten, maar op het platteland, buiten deze toeristische regio’s, is de keus nog groter. Uit eten kost je ongeveer €20 voor 2 personen 1/2 liter wijn inbegrepen, een consumatie in een cafe kost je ongeveer €1,5 voor een biertje van 0,33 cl dit is ook ongeveer de prijs voor een grote frisdrank. Entreekaarten voor musea, baden, treinreizen enz. zijn nog steeds stukken goedkoper dan in België. U hoeft niets mee te nemen want in de winkels kunt u alles kopen. In de omgeving van het Balatonmeer zijn vele winkelcentra’s, die ook op zondag geopend zijn.
 

bottom of page